Κοινωνία

Απολογισμός Δράσης Τράπεζας Χρόνου Χαλκίδας

            Η Τράπεζα Χρόνου Χαλκίδας λειτουργεί από την 1 Νοεμβρίου 2013. Μέχρι σήμερα αριθμεί 507 χρήστες, 383 από τους οποίους είναι ωφελούμενοι του προγράμματος “Δομές αντιμετώπισης της φτώχειας στο Δήμο Χαλκιδέων- Συνέργεια”.

            Οι συναλλαγές των χρηστών συνολικά ανέρχονται στις 2771. Στις συναλλαγές συγκαταλέγονται ενδεικτικά, είδη ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές( ψυγείο, πληντύριο, κουζίνα), μαθήματα αγγλικών, φιλολογικά και μαθήματα δημοτικού. Ακόμα, στην Τράπεζα Χρόνου λειτουργεί Δανειστική και Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη. Έχουμε δημιουργήσει εργαστήρι ζωγραφικής ενηλίκων, εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης ενηλίκων και εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στα γραφεία της Τράπεζας Χρόνου σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

            Επίσης έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο εθελοντών όπου προσφέρονται νομικές, λογιστικές και ψυχολογικές υπηρεσίες από ειδικούς. Ακόμα, οι εθελοντές πάντα συμμετέχουν και βοηθούν στις δράσεις μας. Έχουμε πραγματοποιήσει ανταλλακτικά και χαριστικά παζάρια ρούχων, παιχνιδιών και σχολικών ειδών, παζάρι με πασχαλινά είδη, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, με σκοπό την ενημέρωση της δράσης των κοινωνικών δομών και την ενίσχυσή τους με τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ωφελούμενων.

            Η κοινωνική λειτουργός της  Τράπεζας Χρόνου παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των ωφελουμένων. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνεδρίες ατομικές, ζεύγους, οικογενειακές και επαγγελματικής σταδιοδρομίας σε πάνω από 100 ωφελούμενους.

            Σημαντική είναι η προσφορά των τοπικών Σωματείων εργαζομένων και πολλών επιχειρήσεων με τις χορηγείες τους σε διάφορα είδη πρώτης ανάγκης για τους ωφελούμενους. Υπάρχει συνεχής και άρτια συνεργασία με φορείς και συλλόγους της πόλης, όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, η Μητρόπολη Χαλκίδας και Ψαχνών, ο Ερυθρός Σταυρός, το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων, το Κέντρο Πρόληψης Ναρκωτικών νομού Εύβοιας, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Χαλκιδέων κ.α.

            Σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος των συμπολιτών μας, οι οποίοι αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το έργο μας και τις προσπάθειές μας ώστε η κοινότητα της Τράπεζας Χρόνου να μεγαλώνει και να προσφέρει όλο και περισσότερο.

            Πρόκειται για σύμπραξη του Δήμου Χαλκιδέων, του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, την εταιρεία Νόσου Alzheimer, την Πανευβοϊκή Φιλόπτωχο Αδελφότητα και τον Σύλλογο Πολυτέκνων Χαλκίδας και Περιχώρων. Αποτελεί δράση στο πλαίσιο του προγράμματος “Κοινωνικές δομές

άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Χαλκιδέων- Συνέργεια” στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α) για την προγραμματική περίοδο 2007- 2013 με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι προσφέρουν οι Δομές:

1.Η Δομή Συσσιτίων: Προσφέρει καθημερινά πλήρη σίτιση σε 300 συμπολίτες μας.

2.Κοινωνικό Παντοπωλείο: Προσφέρει βασικά είδη πρώτης ανάγκης , δύο περίπου φορές τον μήνα σε 210 οικογένειες.

3.Ημερήσια Υποδοχή Αστέγων: Φιλοξενεί από το πρωί έως το βράδυ αστέγους, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα ξεκούρασης και προσωπικής φροντίδαςσε 122 ωφελούμενους.

4.Η Τράπεζα Χρόνου: Πρόκειται για δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιώνκαι προϊόντων χωρίς χρήματα ανάμεσα σε 507 μέλη. Για παράδειγμα ένας φιλόλογος παραδίδει δωρεάν μαθήματα και δέχεται υπηρεσίες από έναν υδραυλικό.

Περισσότερες πληροφορίες: site: sinergia.ergkev.gr  2221062965

5.Το Γραφείο Διαμεσολάβησης: Προσφέρει πληροφορίες και συμβουλές σε άστεγους, άπορους , ανέργους συμπολίτες μας και τους παραπέμπει στις υπόλοιπες Δομές του προγράμματος


Κοινωνικες Δομες-Φτωχεια

Διαφήμιση
khantry design
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση