Δελτία Τύπου

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο ΥΘ Ε Μ Α : ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


   Κατόπιν  συντονισμένων παρεμβάσεων  του Σωματείου  Εργαζομένων ΙΝΤΕΡΚΕΜ, της Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος  (ΟΕΧΒΕ) και του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, το ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) απαντώντας σε έγγραφο σχετικά  με την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων της ΙΝΤΕΡΚΕΜ ΕΛΛΑΣ, κάνει γνωστοποίηση  τα εξής:


  Με την υπ’ αριθμ. 136/16 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου Κράτους (Ν.Σ.Κ.) έγινε αποδεκτό, ότι κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας, διατηρείται η αξίωση του εργαζόμενου επί του μισθού του, καθώς και η ασφαλιστική σχέση αυτού, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί υπο τους ίδιους όρους και με  όλες τις συνέπειες από την άποψη καταβολής εισφορών που θα ίσχυαν, ως εάν ο εργαζόμενος παρείχε κανονικά την εργασία του, οπότε και ο χρόνος της επίσχεσης των υπακτέων στον ΚΒΑΕ, θεωρείται χρόνος διανυθείς στην ασφάλιση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και βεβαιώνεται ως τέτοιος.


  Εφόσον η επίσχεση εργασίας είναι νόμιμη, ο εύλογος χρόνος άμεσης ασφάλισης είναι έως 5 μήνες, εκτός εάν προσκομισθεί αντίθετη δικαστική απόφαση, για μη λύση της εργασιακής σχέσης ή συνέχισης της επίσχεσης και πέραν του πενταμήνου  έως  και την λήξη της.

  Κατόπιν τούτου, δόθηκαν εντολές για ασφαλιστική τακτοποίηση των εργαζομένων για όλη την χρονική περίοδο της επίσχεσης εργασίας  στο ΚΒΑΕ.


  Όπως καταλαβαίνουμε η γνωμοδότηση του ΝΣΚ, με αφορμή τους εργαζόμενους της ΙΝΤΕΡΚΕΜ  δικαιώνει όσον αφορά το καθεστώς ασφάλισης των εργαζομένων Πανελλαδικά.


Για το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας

 

 


 

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ


 

ΘΕΜΑ: « Επίσκεψη του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στη Χαλκίδα».


   Την Παρασκευή 6/10/2017 μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομίας  και Ανάπτυξης επισκέφτηκε  και εργασιακούς  χώρους. Συγκεκριμένα επισκέφτηκε κατά σειρά τα εργοστάσια της ΣΕΛΜΑΝ  ELBISCO (Αλλατίνη) και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ (πρ. Τσαούσογλου).


  Παρών στη συνάντηση από εργατικής πλευράς ήταν τα Σωματεία των εργαζομένων και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νομού Ευβοίας.

  Στο εργοστάσιο της  ΣΕΛΜΑΝ στην  συνάντηση που ακολούθησε στην πύλη του εργοστασίου με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους, περιεγράφηκε  το ιστορικό του ομίλου,  που ένας  απατεώνας <<επενδυτής>> οδήγησε την άλλοτε κραταιά ξυλοβιομηχανία στη πτώχευση και κλείσιμο και τις λάθος πολιτικές που τον βοήθησαν σε αυτό. Τονίστηκε ότι  απαρέγκλιτη προϋπόθεση κάθε ενδιαφερομένου επενδυτή από πλευράς των εργαζομένων,  είναι η εξόφληση των δεδουλευμένων τους, των αποζημιώσεων τους και η προτίμηση των  εναπομεινάντων εργαζομένων στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.  

 Η ίδια απαρέγκλιτη προϋπόθεση τέθηκε και στο εργοστάσιο όπου εκεί έλαβε μέρος στην πτώχευση άλλος μεγάλος <<επενδυτής και ευεργέτης>>, στα  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ του Ομίλου της Μηχανικής.


 Ο Υπουργός δεσμεύτηκε και στις δυο περιπτώσεις ότι θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι  σε  περίπτωση μεταβίβασης σε καινούργιους επενδυτές.


 Στο εργοστάσιο της ELBISCO συζητήθηκε η επένδυση που έχει γίνει στο εργοστάσιο  της Χαλκίδας, η κατεύθυνση στις εξαγωγές και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και την εταιρική κοινωνική ευθύνη στις τοπικές κοινωνίες,

 Από πλευράς του Εργατικού Κέντρου έγινε ενημέρωση για όλα τα μεγάλα εργασιακά  θέματα που απασχολούν τον Νομό, με μεγαλύτερο αυτό της ανεργίας που δημιουργήθηκε από τις λάθος συνεχιζόμενες  πολιτικές.

 

   Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την τραγική κατάσταση του Τουρισμού και Εστίασης στην Εύβοια με το κλείσιμο μεγάλων Τουριστικών Μονάδων, με αποτέλεσμα εκατοντάδες Ξενοδοχοϋπάλληλοι να ζουν σε συνθήκες τριτοκοσμικές, στο κλείσιμο του εργοστασίου  στη NEOSET, το εντεινόμενο πρόβλημα στην ΛΑΡΚΟ . Ακόμα  του δόθηκε φάκελος  με το ιστορικό του παράνομου κερδοσκοπικού παιχνιδιού της  Lafarge - Όμιλος ΑΓΕΤ Ηρακλής εναντίον των εργαζομένων των Τσιμέντων Χαλκίδας, της τοπικής κοινωνίας και της ίδιας της Εθνικής μας Οικονομίας.


 Αναμένουμε από όλους τους εμπλεκομένους τις ανάλογες πρωτοβουλίες άμεσα, για να μην χαρακτηριστεί και αυτή η επίσκεψη μια ανούσια πολιτική ρεβεράντζα


 Η προστασία των εργαζομένων, με την επαναφορά όλων των εργασιακών δικαιωμάτων τους, πέρα από κομματικούς ψηφοθηρικούς σκοπούς,  το  δικαίωμα στην εργασία όλων και η προστασία των εργαζομένων-ανέργων  της ηθικής και αξιοπρέπειας τους, πρέπει να είναι ΜΕΛΗΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

 


ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

 

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΕΛΕ


 

  Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, με ενέργειές της ξεσκέπασε ένα μεγάλο σκάνδαλο πλαστών πτυχίων, που οι κάτοχοί τους πριμοδοτούσαν σκανδαλωδώς με βαθμολογίες, όπου αυτό σήμαινε και ενίσχυση για τον ΑΣΕΠ με 1000 μόρια, που σήμαινε διορισμό στο δημόσιο!!!! Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά – έγκλιση για δήθεν συκοφαντίες.

  Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι η αγωγή της ΠΟΕΔΗΝ κατά της ΟΙΕΛΕ, που θεωρεί ότι θίχτηκε !!!!

  Το σκάνδαλο έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, που πρέπει επιτέλους να την αφήσουν να κάνει τη δουλειά της.

 

  ΗΘΙΚΑ – ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΑ  είναι απαράδεκτο η μία Ομοσπονδία εργαζομένων να στρέφεται εναντίον της άλλης και να ζητάει 200.000 €

 

  Το καταλαβαίνουμε από εργοδότες, όπως έχει συμβεί και στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, είναι απαράδεκτο από συνδικαλιστικά όργανα αναμεταξύ  τους που δεν βοηθούν ιδιαίτερα στις εποχές που ζούμε, στην μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος και της κοινωνίας απέναντι στις πολιτικές που βυθίζουν την κοινωνία στην φτώχεια, στην ανέχεια, με πλήρη ισοπέδωση των δικαιωμάτων μας.  Η διερεύνηση και το ξήλωμα του σκανδάλου, πρέπει να είναι ΑΠΑΙΤΗΣΗ όλων μας.

 

  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ – ΜΑΧΗΤΙΚΑ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ, μαζί με την κοινωνία, χωρίς τυχόν συντεχνιακές λογικές, δογματισμούς και περιχαρακώσεις, μπορούμε και απαιτούμε ΙΣΟΝΟΜΙΑ – ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΙΣΟΚΡΑΤΙΑ -   βασικές αρχές της Δημοκρατίας.

 

 

Για το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας

Κοινωνικες Δομες-Φτωχεια

Διαφήμιση
khantry design
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση