Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση

ΕΝΩΣΗ    ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ    ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ     ΧΑΛΚΙΔΑΣ

 ΧΡΟΝΟΣ   ΙΔΡΥΣΗΣ  1931  - ΕΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΑ   Μ. ΦΡΙΖΗ  10 - Τ.Κ. 34100

ΤΗΛ. 2221022104  -  2221059298     FAX:  2221082224

e-mail:somatio@eetx.gr      http://www.eetx.gr  

   ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 538                                                                                                             ΧΑΛΚΙΔΑ 17-2-2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Προς: Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και σωματεία

Συνάδελφοι εργαζόμενοι-απολυμένοι-όμηροι των «κλειστών» εργοστασίων.

Το σωματείο μας διοργανώνει εορταστική εκδήλωση την  Τσικνοπέμπτη (20/2/2014).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του πρώην πάρκινγκ πίσω από τα Δικαστήρια στις 6 το απόγευμα.

Θα χαρούμε πολύ, κάνοντας μιαν ανάπαυλα στον κοινό μας αγώνα, να ξαναβρεθούμε και να διασκεδάσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.


Το Δ.Σ.

Ανακοίνωση

 

ΕΤΑΙΡΙΑΣ «Λ Α Ρ Κ Ο» Α.Ε.

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

 

ΕΔΡΑ ΧΑΛΚΙΔΑ : Μ. ΦΡΙΖΗ 10

( ΤΗΛ. : 2221 / 0 26.012 – 2228 / 0 25690-4

 

ΑΡΙΘ. ΑΠΟΦΑΣ. 636/74 ΠΡΩΤ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΑΡΙΘ. ΚΑΤΑΧΩΡ. 156/77 ΠΡΩΤ. ΧΑΛΚΙΔΑΣ

      Αριθμ. Πρωτ. : 115

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνδέλφισσες-Συνάδελφοι

Στην προηγούμενη ανακοίνωση-ενημέρωση σας είχαμε  πει ότι θα επανέλθουμε με νεότερη για θέματα που αφορούν τα μεταλλεία αλλά και γενικότερα την εταιρεία.

Ας ξεκινήσουμε με τα γενικότερα και τα μεγάλα κατορθώματα της διοίκησης.

Από το Μάρτιο του 2013 όταν ανέλαβε η νέα διοίκηση μέχρι και σήμερα κατάφερε να συρρικνώσει την παραγωγή από τις 18.500 χιλιάδες τόνους Νi στις 16.700. Το κόστος από τις 19.700 $  ανά τόνο εκτινάχτηκε στα 22.000$ ο τόνος. Οι απώλειες από την μη παραγωγή 2.000 τόνων Νi ανέρχονται στα 32.000.000$. Οι ζημιές για το 2013 ξεπερνούν τα 80.000.000$ σε σχέση με το 2012 που ήταν στα 35.000.000$. Οι προοπτικές για το 2014 κάθε άλλο παρά φαίνονται ευοίωνες ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην εξόρυξη του μεταλλεύματος

Για ποιον ορθολογισμό ευαγγελίζεται η διοίκηση; Μήπως με τους σχεδιασμούς της για αγορά μεταλλεύματος ακριβότερου και πιθανόν ακατάλληλου - λόγω αρσενικού - από την Τουρκία ;Αυτό ακούγετε πλέον σαν βρισιά.

Ο κ. Μπομπής και ο εκλεκτός του σύμβουλος κ. Αποστολόπουλος (απορίας άξιον το πως έγινε) δεν λαμβάνουν υπόψη τους τίποτα από τα παραπάνω. Οι κύριοι αυτοί δεν αναφέρουν τίποτα για την πώληση της εταιρείας, για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Αλήθεια κύριε Πρόεδρε,

Τι σας είπε ο κ. Σταικούρας στην συνάντηση της Παρασκευής στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους παρουσία συνδικαλιστών για την αποκρατικοποίηση;;;

Τί σας είπε για την ρύθμιση του ρεύματος;;;;

Τι ανταλλάγματα δώσατε εσείς και οι συνδικαλιστές για τα ιατρεία και τον οικισμό;;;;;)

Οι κύριοι αυτοί αοριστολογούν χωρίς να έχουν πάρει κανένα μέτρο για την μείωση του κόστους, αντιθέτως το μόνο κόστος που τους απασχολεί είναι το μισθολογικό. Δηλαδή κύριοι την δική σας ανικανότητα θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι; Εξάλλου με την μείωση που έχετε κάνει στη παραγωγή έχει μειωθεί το παραγωγικό  κατά 15%. ενώ παράλληλα το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί μόνο για το 2012-2013 πάνω από 15% και την τελευταία πενταετία πάνω από 30% ενώ αντίστοιχη μείωση προβλέπεται και για το 2014 .Αν σε όλα αυτά ληφθεί υπόψη και η σοβαρή μείωση των μισθών από την αυξημένη φορολόγηση και ασφαλιστικές εισφορές.

Τι παραπάνω θέλετε; Έτσι θα επιτευχθεί ο παραγωγικός στόχος για την αύξηση της παραγωγής που έχετε σχεδιάσει για το 2014;

Μήπως με τις περικοπές θέλετε να χρηματοδοτήσουν οι εργαζόμενοι τις αθρόες κομματικές προαγωγές που έχετε κάνει;; Μήπως θέλετε να χρηματοδοτήσουν οι εργαζόμενοι την σπατάλη που γίνετε από υψηλόβαθμα στελέχη;;  τα αυτοκίνητα που αγοράσατε σε αναβαθμισμένα στελέχη σας και τις αδικαιολόγητα πολυδάπανες ανακαινίσεις βιλών στο ΣΕΛ; Μήπως θέλετε να χρηματοδοτήσουν οι εργαζόμενοι τους ανίκανους υψηλόμισθους αυλικούς σας η μήπως προετοιμάζεται ένα καλό δωράκι για τον υποψήφιο αγοραστή της ΛΑΡΚΟ;

Κύριοι διοικούντες σοβαρευτείτε και βάλτε γρήγορα φρένο στη διαγραφόμενη καταστροφή. Οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν δυναμικά!!

Συνάδελφοι, από τον Οκτώβριο του 2013 στο τιμόνι της τοπικής διεύθυνσης βρίσκονται δύο νέοι άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν με όρεξη για δουλειά, με φιλόδοξα σχέδια, με διαφορετική νοοτροπία. Πιστέψαμε προς στιγμήν ότι κάτι καλό θα ξημέρωνε για το χώρο της Εύβοιας. Δυστυχώς πολύ σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι ζούσαμε σ΄ενα  όνειρο, μας διέψευσαν με το  χειρότερο τρόπο. Πριν ακόμα  μάθει πως περιστρέφετε η καρέκλα του διευθυντή ο κ. Στενός ξεκίνησε να υλοποιεί τις υποσχέσεις με τις οποίες είχε δεσμευτεί για την κατάκτηση της καρέκλας. Ξέχασε σύντομα  ότι η παραγωγή του μεταλλείου δεν προχωράει, είχε υποσχεθεί στο κλείσιμο του έτους θα είχε 200.000 τόνους μεταλλείου στη πλατεία. όσο και την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Δυστυχώς κλείσαμε κάτω των 90.000 τόνων, η παραγωγή στα στείρα το μήνα Δεκέμβριο ήταν χαμηλότερη κατά 500.000 τόνους σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο όπως  επίσης και τον Ιανουάριο. Η υπόσχεση που έχει δώσει είναι 1.200.000 τόνους το μήνα.

Από μεγάλα λόγια χορτάσαμε κ. Στενέ, καιρός να δούμε και το κόστος μιας και έχετε δώσει υπόσχεση  ότι θα τα κατεβάζατε και απ΄οτι φαίνετε το έχετε εκτοξεύσει στα ύψη.

Πού είναι λοιπόν τα αποτελέσματα που δείχνουν τις ικανότητές σας;; Ακόμα ούτε τα καράβια δεν έχετε ρυθμίσει με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτείτε το εργοστάσιο κανονικά, ευτυχώς που και εκεί δεν τα πάνε καλύτερα.

Το μόνο που καταφέρατε ήταν να κόψετε το πούλμαν που μεταφέρει το προσωπικό και να δημιουργήσετε τεράστιο πρόβλημα στους εργαζόμενους (περικοπή ανταποδοτική για το νέο σας αυτοκίνητο;;).

Με όλα αυτά συμπεραίνουμε ότι οι κύριοι Στενός και Ζέρβας πληρούν πράγματι τις προϋποθέσεις τον βαμμένων "χαρισματικών " εργαζομένων τους οποίους έσπρωχναν απεγνωσμένα οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, προσδοκώντας και αυτοί στην εξαργύρωση, και φυσικά ο ένας μετά τον άλλον τακτοποιούνται.

Θα εντυπωσιαστούμε πραγματικά όταν δούμε τον κ. Στενό να ανεβαίνει σε ακόμα υψηλότερα αξιώματα (με τον ίδιο ταχύ ρυθμό) με τα οποία έχει εμμονή και του ευχόμαστε να αποτινάξει από επάνω του το σύμπλεγμα κατωτερότητας.

Κύριοι διοικούντες οι εργαζόμενοι θέλουν μια διοίκηση-διεύθυνση ικανή αποτελεσματική, δίκαιη, έτοιμη έτσι ώστε να δημιουργούν κλίμα ασφάλειας στους εργαζόμενους και να μην προκαλεί προβλήματα αλλά να τα λύνει. Πρέπει να απαρτίζετε από ισχυρές προσωπικότητες.

Αχυράνθρωποι που άγονται και φέρονται από μικροκομματικές σκοπιμότητες  είναι δουλικά των συμφερόντων  που προσπάθησαν να εξυπηρετήσουν και τον ανθρώπων που τους τα υπαγόρευσαν.

Συνάδελφοι δεν θα σας κουράσουμε περισσότερο, θα επανέλθουμε σύντομα με νέα ανακοίνωση.

Υ.Γ: Πριν μερικές μέρες στα γραφεία της ΛΑΡΚΟ έγινε η καθιερωμένη εθιμική γιορτή για την καινούργια χρονιά ,όπου με ευθύνη του κ. Μπομπή καλέστηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων από όλα τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ ,εκτός από το δικό μας χώρο. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό και προς τιμήν όλων των εκπροσώπων των εργαζομένων , αποχώρησαν όλοι από την εκδήλωση. Με αφορμή αυτό θέλουμε να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά την μικροπρέπεια και την μικροψυχία του Προέδρου της εταιρίας που για μια ακόμη φορά φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων για την θέση που βρίσκεται. Πρέπει να καταλάβει ότι τους αρεστούς του ή τους μη, δικαίωμα έχει να τους καλεί μόνο στην ονομαστική του εορτή και στις εκδηλώσεις που διοργανώνει  στο σπίτι του.

 Όσο είναι στην θέση αυτή, είτε το θέλει είτε όχι, θα σεβαστεί τους θεσμούς της εταιρίας και ιδιαίτερα αυτούς των εργαζομένων.

 

 Για το Δ.Σ. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΞΕΝ.

 

 

 

 


 

Ανακοίνωση

ΕΝΩΣΗ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ  ΧΑΛΚΙΔΑΣ


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Συνάδελφοι εργαζόμενοι, αγαπητοί συμπολίτες

Όπως ήδη θα γνωρίζετε, την 25η Μαρτίου 2013 η διοίκηση της εταιρίας ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλους του πολυεθνικού ομίλου LAFARGE, αποφάσισε αιφνιδιαστικά την διακοπή της λειτουργίας ενός σύγχρονου, ανταγωνιστικού και βιώσιμου εργοστασίου(Τσιμέντα Χαλκίδας) και την απόλυση του συνόλου των εργαζομένων του για λόγους που προφανώς δεν συνδέονται – αντίθετα συγκρούονται – με το εθνικό και γενικό κοινωνικό συμφέρον.

Εν συνεχεία, η εταιρία, αφού αιτήθηκε την έγκριση των σχεδιαζομένων ομαδικών απολύσεων, οι οποίες, αιτιολογημένα δεν εγκρίθηκαν, στο σύνολό τους, από τον Υπουργό Εργασίας μετά από σχετική εισήγηση και του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, προχώρησε στην σταδιακή υλοποίηση του σχεδίου των ομαδικών απολύσεων, απολύοντας κάθε μήνα -ανελλιπώς-  έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων, με αποτέλεσμα ήδη από τον Απρίλιο 2013 μέχρι σήμερα να έχουν απολυθεί με αυτόν τον τρόπο 89 εργαζόμενοι.


Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι η πολυεθνική LAFARGE, εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση, πρωτοστατεί και στον αγώνα για την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που επιχειρούν στην Πατρίδα μας, σε αγαστή συνεργασία,  Πολυεθνικές-Τρόϊκα-Κυβέρνηση.

Αρκετά πριν την αιφνιδιαστική απόφαση διακοπής της λειτουργίας του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας, επικαλούμενη την νομιμότητα των μνημονίων, προχώρησε σε περικοπές μισθών, καταργήσεις συμφωνημένων επί δεκαετίες επιδομάτων και παροχών και σε μια σειρά απαράδεκτων διακρίσεων σε βάρος, αποκλειστικά και μόνο από όλο τον όμιλο, των εργαζομένων του εργοστασίου  της Χαλκίδας.

Οι εργαζόμενοι, όπως ήταν φυσικό, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την αλαζονική συμπεριφορά της πολυεθνικής.

Από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί οκτώ δικαστικές αποφάσεις οι οποίες στο σύνολό τους δικαιώνουν τους εργαζόμενους!

 

Δείτε πιο κάτω περιληπτικά πως καταγράφεται η διαχρονική «νομιμότητα» της πολυεθνικής μέσα από αυτές τις αποφάσεις:

  1. Με την με αριθμό 596/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χαλκίδας επιδικάσθηκαν τα σπουδαστικά επιδόματα έτους 2012.
  1. Με την με αριθμό 597/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χαλκίδας επιδικάσθηκαν τα κουπόνια Χριστουγέννων 2012.
  1. Με την με αριθμό 739/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χαλκίδας επιδικάσθηκαν όλα τα ποσά που περιέκοψε μονομερώς η εταιρία δήθεν κατ’ εφαρμογή της ΠΥΣ 6/2012 (Μνημόνιο ΙΙ) κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2012.
  1. Με την με αριθμό 774/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χαλκίδας επιδικάσθηκε σε εργαζόμενο επίδομα υπευθυνότητας για τα έτη 2007έως 2012.
  1. Με την με αριθμό 787/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Χαλκίδας επιδικάσθηκε σε εργαζόμενο επίδομα ισολογισμού για τα έτη 2010 και 2011.
  1. Με την με αριθμό 247/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας απορρίφθηκε έφεση της εταιρίας και επιδικάσθηκαν τελεσίδικα οι προσαυξήσεις του αντιτίμου των κουπονιών στα επιδόματα εορτών Πάσχα και Χριστουγέννων.

 

  1. Με την με αριθμό 1/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας επιδικάσθηκε στο Σωματείο το υπόλοιπο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος 2011  και σε κάθε μέλος του Σωματείου το πριμ συμμετοχής για το ίδιο έτος.

 

  1. Με την με αριθμό 18/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας απορρίφθηκε (λόγω έλλειψης εννόμου συμφέροντος) αρνητική αναγνωριστική αγωγή της εταιρίας, με την οποία ζητούσε να αναγνωρισθεί ότι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Χαλκίδας δεν δικαιούνται μετά την 15η Μαΐου 2012 να λάβουν επιδόματα προβλεπόμενα από την ΣΣΕ Τσιμεντοβιομηχανίας και από διμερείς συμφωνίες.

 

Στο μεταξύ έχουν ασκηθεί αγωγές για την ακυρότητα όλων των απολύσεων που έχει πραγματοποιήσει η πολυεθνική από τον Απρίλιο του 2013 χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη εκδικαστεί, λόγω αναβολών και φόρτου εργασίας των Δικαστηρίων.

 

Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά ότι οι απολύσεις που πραγματοποιεί η LAFARGE καθώς και η απόφαση της να σταματήσει τη λειτουργία του Τσιμεντάδικου της Χαλκίδας είναι ένα άθλιο κερδοσκοπικό παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων και των οικογενειών τους, της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.

 

Επιμένουμε ότι το Τσιμεντάδικο της Χαλκίδας δεν είναι απλά μόνο βιώσιμο αλλά είναι ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό εργοστάσιο κι αυτήν την πραγματικότητα δεν μπορεί πλέον να την αποκρύψει ούτε η ίδια η LAFARGE σήμερα.

 

Γιατί σήμερα, δέκα μήνες μετά το δόλιο «κλείσιμο», όχι μόνο διατηρεί τις άδειες λειτουργίας ενός «μη βιώσιμου εργοστασίου», όπως ισχυρίστηκε προκειμένου να δικαιολογήσει τις ομαδικές απολύσεις, αλλά επεκτείνει και ανανεώνει τις άδειες εκμετάλλευσης των λατομείων του καθώς και την άδεια χρήσης των λιμενικών του εγκαταστάσεων.

 

Είναι  ξεκάθαρο ότι  στόχος της είναι η βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μέσα από τις ομαδικές απολύσεις που πραγματοποιεί και η επαναλειτουργία του με ευνοϊκότερους όρους για την αύξηση της κερδοφορία της (ατομικές συμβάσεις εργασίας με μισθούς πείνας - μερική απασχόληση - επιδοτούμενα προγράμματα ΟΑΕΔ - ασφαλιστικές ελαφρύνσεις κ.λ.π.)

 

Σε όλα αυτά τα σχέδια και τις μεθοδεύσεις οι εργαζόμενοι των Τσιμέντων Χαλκίδας απαντούν: 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ  ΤΟΝ  ΑΓΩΝΑ 

ΓΙΑ  ΝΑ  ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ-ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ  ΟΙ  ΟΜΑΔΙΚΕΣ  ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΚΑΙ  ΝΑ  ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ  ΤΟ  ΤΣΙΜΕΝΤΑΔΙΚΟ  ΤΗΣ  ΧΑΛΚΙΔΑΣ

 

Χαλκίδα  Φεβρουάριος 2014


 

Πορείες

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΘΕΡΜΑΣΤΩΝ

Ν.ΕΥΒΟΙΑΣ

Αριθμ.Πρωτ.: 232                                                  Χαλκίδα 31/1/2014


ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε

Μετά από τις εκλογές του Σωματείου μας που πραγματοποιήθηκαν στις 31/1/2014, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέχτηκε, συνεδρίασε αυθημερόν,  με θέμα την κατανομή αξιωμάτων, που έχει ως εξής:

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                   : ΦΩΤΙΑΣ                    ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ           : ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ     ΙΩΑΝΝΗΣ

ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ       : ΒΟΥΚΟΥΤΗΣ           ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΤΑΜΙΑΣ                           : ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ      ΒΑΣΙΛΗΣ

ΑΝ.ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ      ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΕΦΟΡΟΣ                         : ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ             ΑΡΓΥΡΗΣ

ΜΕΛΟΣ                            :  ΜΠΑΛΑΚΑΣ             ΙΩΑΝΝΗΣ

 

Για το Δ.Σ. του Σωματείου μας 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ                                              ΒΟΥΚΟΥΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

 

 


 

Κοινωνικες Δομες-Φτωχεια

Διαφήμιση
khantry design
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση